lørdag den 21. august 2010

Overnight raising/while showering baking rolls






Jeg har vist dem før, men vi tager den lige en gang til for Prins Knud.

De groveste, nemmeste, lækreste boller fortjener at få et indlæg igen. Både fordi de aldrig er ens, når jeg laver dem og også fordi de giver hele tilfredsstillelsen ved nybagt brød, men med det halve besvær.
Dejen skal nemlig blot røres sammen om aftenen (ikke æltes bare røres) og så i køleskabet natten over.
Om morgenen skal den bare klaskes op på en bageplade og så i ovnen (stadig ikke æltes eller pilles ved).

Til 9 boller:
1/2 l koldt vand
1/4 pk. gær
1-2 tsk salt
1 spsk. honning
1 l mel/korn/gryn/frø (denne gang brugte jeg: 1 dl hørfrø og 1/2 dl sesamfrø, 2 1/2 dl grovvalsede havregryn, 3 dl grahamsmel og 3 dl speltmel)

Rør gæren ud i en smule af vandet, når det er opløst tilsæt resten af vandet, salt og honning. Rør de tørre ingredienser i til en jævn, men ret klistret dej.
Dæk den til og stil den i køleskabet natten over (el. min. 6 timer).
Med to skeer 'formes' 9 boller og sættes på en bageplade med bagepapir, de må godt trykkes lidt flade.
Bag dem i ovnen på 200 grader i omkring 20 min. eller til de er lysebrune og lyder hule, når man banker dem i bunden.
Lad dem helst afkøle lidt inden de skæres igennem.

Mht. de tørre ingredienser er mulighederne mange, men fordelingen ovenfor skal nogenlunde holdes. Altså min. 1/2 l. reelt mel og ikke mere end 2-3 dl. korn/frø. Jeg har lavet en helt glutenfri udgave engang, med quinoa- og boghvedemel og hørfrø, men de hævede selvsagt nærmest ikke. Man kan også lave dem med almindeligt hvedemel evt. med lidt durummel, så får man en flot sej struktur og en dej, der hæver smukt.

For 9 rolls:
1/2 l cold water
13 g fresh yeast
1-2 teaspoons salt
1 tablespoon honey
1 l flour/seeds/grain (for these I used 1 dl flaxseeds, 1/2 dl sesame seeds, 2 1/2 dl rolled oats, 6 dl wholemeal wheat flour)


Dissolve the yeast in some of the water. Add the rest of the water, salt and honey. Combine with the dry ingredients. Cover the dough and put it in the fridge overnight (or at least 6 hours). 
With two spoons set the dough in 9 rolls on a baking-sheet covered plate. 
Bake in the oven for approximately 20 minutes on 200 degrees celcius (or until slightly golden-brown).
Preferably let them cool down for 10 minutes before parting.

10 kommentarer:

 1. Hej Emily,
  Sad lige og skimmede din blog igennem i katogorien mad og så kommer indlægget her op samtidig! Jeg elsker dine madindlæg - meget inspirerende, når man som jeg er nyuddannet i nyt travlt job og for første gang skal have kabalen job og drengemus på 1 år til at gå op og samtidig gerne vil have ordentlig mad og også være social og sådan....Dejlig inspirerende! God lørdag...

  SvarSlet
 2. Nøj de ser gode ud - dem skal jeg prøve snarest!
  - Katrine Ny.

  SvarSlet
 3. Hej Emily :)
  Jeg er endnu en gang nød til at rose dig og dine evner for at blogge og for at vøre så inspirende!
  Jeg har købt mig en lille bog, med forskellige faner i, og den ene hedder 'opskrifter' - og du har jo så mange dejlige opskrifter på en masse lækkert mad som jeg snart på igang med at afprøve!
  Men jeg er ikke særlig skrap i et køkken, og tiden nærmere sig jo til at man snart skal flyve fra reden, så jeg må hellere begynde at øve mig :)
  Men mit spørgsmål er - disse her grovboller, de er vel fedtfattige ikke? jeg har ikek så meget forstand på mad(endnu) men jeg vil gerne begynde at lave sundere mad :) Og jeg er sikker på at de fleste opskrifter i min bog, stammer fra din blog :)

  Mvh Pernille

  SvarSlet
 4. Vupti, så fik jeg da også lige smækket sådan en dej sammen, så i morgen tidlig er der nybagte boller til Ægtemanden og jeg... Er i vanvittigt bage humør i øjeblikket, så sådan en opskrift her kan jeg ikke lade være uprøvet :) Skal nok skrive om min blanding blev god, brugte nogle lidt andre ting end dig ift. de tørre ting :)

  SvarSlet
 5. SofieW - ih bliver helt rørt, jamen det var da så lidt!

  Katrine Ny - Do it :)

  Pernille Cr - Tusind tak, hvor er du sød. Ja, skynd dig at øve dig mens du stadig har nogle forældre/søskende til at hjælpe :)
  Bollerne er fedtfattige jo, det eneste fedt der rigtig er i kommer fra de hørfrø og sesamfrø jeg kom i (og det er ikke særlig meget). Men det er også rigtig sundt fedt.
  Fedt fra nødder, kerner og planter (avokado, olivenolie, hørfrøolie, rapsolie m.fl.) er som regel sunde. Det samme med fedt fra fisk. Hvis ikke man spiser fede fisk ofte (laks, makrel, sild) anbefales det at tage fiskeolie som tilskud i kapsler.
  Husk endelig at fedt er godt og livsnødvendigt! Det gælder om at vælge det sunde fedt dog og knap så meget af det der kommer fra mælk, ost og dyr.
  Men altså fedt er nødvendigt for din hjerne, giver pæn hud, negle, hår og sørger for at de indre organer fungerer og at blodkarrene er smidige.
  En rigtig god og sund opskriftbog er 'Køkkenrevolution på høje hæle'.
  God fornøjelse ;)

  Pernille - Sådan! Glæder mig til at høre hvad du brugte :)

  SvarSlet
 6. Så fik jeg lige afprøvet opskrift (men det ved du jo godt *S*). Jeg har aldrig rigtig bagt før i denne uge, så havde ikke så meget i skabene. Brugte hvedemel, rugmel, knækkede hvedekerne og havregryn. Og de blev super gode!!! Tror måske der skal laves en portion i aften, så der er friske boller igen i morgen tidlig + til den første madpakke efter sommerferien :)

  Helt sikkert ikke sidste gang jeg har brugt denne opskrift, den er SÅ nem!!!!

  SvarSlet
 7. Og jeg har også netop bagt dem med rugmel, hvedemel, hørfrø, harvegryn, sesamfrø, græskarkerner og har bagt dobbelt portion - mums
  Nu kan kæresten for engangs skyld se fidusen i modeblogs ;-)

  SvarSlet
 8. Pernille og Laura - hvor er I seje!
  Laura, hehe hvor cool med din kæreste!

  SvarSlet
 9. Nam! Jeg laver selv franskbrød på denne måde - de bliver fremragende! Er helt enig, det er så nemt, og man får så godt brød ud af det :)
  Må prøve bollerne snarest!

  SvarSlet
 10. De reddede mig lige, da jeg kl 22 igår fandt ud af at jeg skulle have brød med til morgensamling i min datters klasse. Lækre boller der blev revet væk! Tak!

  SvarSlet

Related Posts with Thumbnails